Placuszki jogurtowe z prażonymi jabłkami i syropem klonowym
Składniki:
(4 porcje)
Placki:
- 250 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego lub 1 łyżeczka ekstraktu
- 170 g mąki (pszennej, orkiszowej, razowej lub bezglutenowej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Jabłka:
- 1 kg jabłek
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4 łyżki śmietanki 30% (opcjonalnie, ale warto dodać)
Przygotowanie
- Najpierw przygotować jabłka: obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałeczki. Na patelnię lub do garnka wsypać brązowy cukier, gdy będzie gorący wrzucić jabłka i wymieszać. Dodać cynamon, wlać sok z cytryny i po wymieszaniu gotować przez ok. 3 minuty lub aż jabłka zmiękną. Na koniec dodać śmietankę jeśli jej używamy i zagotować.
- Przygotować ciasto na placki: do miski wlać jogurt, dodać jajka, cukier i wanilię. Wymieszać zgrubnie, niedokładnie (NIE na jednolitą masę) rózgą lub krótko zmiksować mikserem na minimalnych obrotach.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą, następnie przesiać do miski z jogurtem i jajkami. Powoli mieszać składniki do zgrubnego połączenia składników na masę bez grudek mąki (dłuższe miksowanie może spowodować, że masa będzie rzadsza a gotowe placuszki mniej puszyste).
- Rozgrzać patelnię na średnim ogniu. Posmarować cienką warstwą tłuszczu. Nałożyć po łyżce masy w 4 miejscach i smażyć przez ok. 2 minuty aż placki urosną, wówczas przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie.
- Placki przekładać jabłkami i polać syropem klonowym. Można też dodać bitą śmietanę jeśli nie używaliśmy śmietanki do jabłek.