Gotuj z Kasią

Placuszki jogurtowe z prażonymi jabłkami i syropem klonowym

Składniki:
(4 porcje) 

        Placki:

  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego lub 1 łyżeczka ekstraktu
  • 170 g mąki (pszennej, orkiszowej, razowej lub bezglutenowej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

    Jabłka:
    • 1 kg jabłek
    • 2 łyżki brązowego cukru
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 4 łyżki śmietanki 30% (opcjonalnie, ale warto dodać)




      Przygotowanie
      • Najpierw przygotować  jabłka: obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałeczki. Na patelnię lub do garnka wsypać brązowy cukier, gdy będzie gorący wrzucić jabłka i wymieszać. Dodać cynamon, wlać sok z cytryny i po wymieszaniu gotować przez ok. 3 minuty lub aż jabłka zmiękną. Na koniec dodać śmietankę jeśli jej używamy i zagotować.
      • Przygotować ciasto na placki: do miski wlać jogurt, dodać jajka, cukier i wanilię. Wymieszać zgrubnie, niedokładnie (NIE na jednolitą masę) rózgą lub krótko zmiksować mikserem na minimalnych obrotach.
      • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą, następnie przesiać do miski z jogurtem i jajkami. Powoli mieszać składniki do zgrubnego połączenia składników na masę bez grudek mąki (dłuższe miksowanie może spowodować, że masa będzie rzadsza a gotowe placuszki mniej puszyste).
      • Rozgrzać patelnię na średnim ogniu. Posmarować cienką warstwą tłuszczu. Nałożyć po łyżce masy w 4 miejscach i smażyć przez ok. 2 minuty aż placki urosną, wówczas przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie.
      • Placki przekładać jabłkami i polać syropem klonowym. Można też dodać bitą śmietanę jeśli nie używaliśmy śmietanki do jabłek.


Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl