Łatwa kremowa zupa z dyni w godzinkę!
Składniki:
- 1 kg dyni (użyłem po 500 g piżmowej i makaronowej)
- 2 gałązki tymianku
- sól
- pieprz
- oliwa
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 cukinia
- 1 szklanka tłustego mleka
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- kilka kwiatów szczypiorku czosnkowego
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Dynie kroimy na małe kawałki (wraz ze skórą), układamy na blasze wyściełanej pergaminem, posypujemy posiekanym tymiankiem, solimy i pieprzymy, skrapiamy oliwą. Pieczemy 25 minut. Siekamy drobno cebulę, czosnek oraz cukinię i podsmażamy w dużym garnku na odrobinie oliwy. Wrzucamy upieczoną dynię, zalewamy litrem wrzącej wody i gotujemy przez 5 minut. Wlewamy mleko i miksujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Wlewamy do miseczek i posypujemy kwiatami szczypiorku czosnkowego. Uwaga: zupę możecie też przygotować z mlekiem kokosowym (zamiast zwykłego) i posypać ją kolendrą lub miętą.