Gotuj z Kasią

 

Łatwa kremowa zupa z dyni w godzinkę!

Składniki:

 

  • 1 kg dyni (użyłem po 500 g piżmowej i makaronowej)
  • 2 gałązki tymianku
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cukinia
  • 1 szklanka tłustego mleka
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • kilka kwiatów szczypiorku czosnkowego
     

    Przygotowanie:


      Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Dynie kroimy na małe kawałki (wraz ze skórą), układamy na blasze wyściełanej pergaminem, posypujemy posiekanym tymiankiem, solimy i pieprzymy, skrapiamy oliwą. Pieczemy 25 minut. Siekamy drobno cebulę, czosnek oraz cukinię i podsmażamy w dużym garnku na odrobinie oliwy. Wrzucamy upieczoną dynię, zalewamy litrem wrzącej wody i gotujemy przez 5 minut. Wlewamy mleko i miksujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Wlewamy do miseczek i posypujemy kwiatami szczypiorku czosnkowego. Uwaga: zupę możecie też przygotować z mlekiem kokosowym (zamiast zwykłego) i posypać ją kolendrą lub miętą.

 



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl