Gotuj z Kasią

Oryginalne tortille z nietypowym składem, który napełni nas do syta, to idealny pomysł na obiad!!
Składniki:
( Na 4 tortille , 2-4 porcję)

4 pszenne placki tortilli
4 plastry szynki wiejskiej
4 plastry sera żółtego
2 ogórki kiszone
4 liście sałaty lodowej
4 jajka
majonez
ketchup pikantny
Placki ziemniaczane:
2 średniej wielkości ziemniaki
1 cebula
1 jajko
5 łyżek mąki pszennej
sól , pieprz
słodka i ostra papryka
olej do smażenia


Przygotowanie:
Placki ziemniaczane: Ziemniaki obrać , obuć zetrzeć wraz z cebulą na tarce o małych oczkach.
Odstawić na chwilkę , odlać wytworzony płyn.
wbić jajko , wsypać mąkę oraz przyprawy wg. smaku.
Wymieszać ciasto by miało jednolitą konsystencję.
Na patelni rozgrzać olej , usmażyć cztery dość duże placki ziemniaczane na rumiano z obu stron.
Jajka z dodatkiem soli ugotować na twardo ( ok. 7 min od zagotowania się wody)
Ostudzić , obrać ze skorupek.
Pokroić w plasterki wraz z ogórkami kiszonymi.
Każdy placek tortilli wysmarować po całości majonezem.
Kłaść na jednym z brzegów po liściu sałaty , plasterku sera , placku ziemniaczanym, plasterkach z jednego jajka oraz 1/2 ogórka kiszonego.
Całość polać ketchupem.
Zawijać najpierw krótsze boki do środka a następnie w rulon.
Gotowe tortillę położyć na rozgrzana patelnię grillową ( można zastąpić ja zwykła patelnią lub podpiec na kratce w piekarniku) grillować do 2-3 min z każdej strony do zarumienienia.
Gotowe tortille podawać same lub polane sosem czosnkowym czy ketchupem.
Wyśmienicie smakują na ciepło i zimno pokrojone w mniejsze kawałki.



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl