Gotuj z Kasią

 

Pudding z tapioki z musem mango i z malinami

Składniki:

 

  • 500 ml mleka kokosowego z kartonika, u mnie firmy Bjorg
  • 1/4 szklanki drobnej tapioki
  • 2 łyżki cukru
  • 4 nasiona kardamonu
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • dojrzały owoc mango
  • 1/3 łyżeczki suszonego imbiru l. pół łyżeczki świeżego
  • owoce jagodowe, u mnie maliny, w sezonie świeże, teraz wiadomo, że mrożone

 

 

  • listki mięty

    Przygotowanie:
    1. W garnku zagotowuję mleko, wsypuję tapiokę i cukier. Co chwilę mieszam, gotując bez przykrycia przez ok. 20 minut, konkretnie do czasu aż kulki tapioki staną się przezroczyste. W międzyczasie dodaję kardamon utarty w moździerzu.

    2. Pudding przelewam do szklanek. Mango obieram, odkrawam miąższ od pestki. Kroję w drobną kostkę. Połowę miąższu wraz z syropem i imbirem gotuję przez ok. 10 minut, potem blenduję. Następnie dodaję drugą połówkę mango i gotuję na ogniu przez 2 minuty. Mieszam i układam na puddingu. Na wierzchu rozsypuję rozmrożone maliny i układam listki mięty.Deser chłodzę w lodówce przez kilka godzin

     

 

 



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl